Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Ένας παράδεισος ολομεσίς του Κορινθιακού

Τριζόνια:

Ολομεσίς του Κορινθιακού κόλπου και σε πολύ μικρή απόσταση από τα παράλια της Στερεάς Ελλάδας βρίσκεται το μικρό νησάκι Τριζόνια, που διοικητικά ανήκει στην Φωκίδα.



Τα καλοκαιρινά βράδια στα Τριζόνια, ιδιαίτερα στις περιόδους αιχμής σφύζουν από ζωή, αφού από νωρίς το απόγευμα καταφθάνουν εκεί ιστιοφόρα που δένουν στην τεράστια μαρίνα για να διανυχτερεύσουν, ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους και πάλι το πρωί.

Το νησί αυτό μοιάζει ξεχασμένο στον χρόνο. Ελάχιστοι είναι οι μόνιμοι κάτοικοιστα Τριζόνια, που έχουν έκταση με μόλις 2,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Λέγεται ότι το μικρό νησάκι του Κορινθιακού πήρε το όνομά του από τα πολλά τριζόνια, που υπήρχαν εκεί.

Ο επισκέπτης μπορεί να πάει στα Τριζόνια με καΐκι από τα Χάνια, που βρίσκονται απέναντι ή με ταχύπλοο, αν διαθέτει. Η απόσταση είναι μόλις 500 μέτρα από την στεριά.

Στο λιμανάκι υπάρχουν ταβέρνες που προσφέρουν καλό φαγητό και καφετέριες, ενώ παραδίπλα βρίσκεται η παραλία για να απολαύσει κανείς το μπάνιο του.
Τα καταλύματα είναι περιορισμένα, οπότε αν σκέφτεστε να διανυχτερεύσετε στα Τριζόνια, φροντίστε να κλείσετε εγκαίρως δωμάτια.

Τριζόνια Φωκίδας

 






Τριζόνια
Τα Τριζόνια από την εθνική οδό Αντιρίου-Άμφισσας
Πληροφορίες
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Νομός Φωκίδας
Επίσημος πληθυσμός 156 (2001)
Έκταση 2,5 km²

Τα Τριζόνια είναι το μεγαλύτερο νησί του Κορινθιακού κόλπου με έκταση 2,5 Km2 και το μόνο κατοικημένο. Ανήκουν στον νομό Φωκίδας και υπάγονται στον δήμο Τολοφώνος. Ο πληθυσμός του νησιού είναι 82 κάτοικοι. Στο νησί έχει διατηρηθεί το παραδοσιακό τοπικό του χρώμα και το φυσικό του κάλλος ενώ απαγορεύεται η κυκλοφορία τροχοφόρων. Απέχει από την Αθήνα 240 χλμ. και από την Πάτρα 40 χλμ. Βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων από την ακτή, απέναντι από τον οικισμό Γλυφάδα. Το ψηλότερο σημείο του νησιού βρίσκεται σε ύψος 106 περίπου μέτρων από τη θάλασσα.

Το νησί είναι προσβάσιμο με τακτική επικοινωνία μέσω πλοιαρίου από τον οικισμό Χάνια.

Πορεία του πληθυσμού:[1]

Έτος 1940 1951 1961 1971 1981 1991 2001
Πληθ. 335 288 157 113 177 137 156

Συντεταγμένες: 38°22′1″N 22°4′22″E / 38.36694, 22.07278 /

--------------




Τριζόνια

Τοποθεσία: Τριζόνια
Νομός: Φωκίδας

Στο βορειοδυτικό μέρος του Κορινθιακού κόλπου βρίσκεται σύμπλεγμα τεσσάρων νησιών, που ανήκουν στο νομό Φωκίδας. Το μεγαλύτερο από αυτά, τα Τριζόνια, είναι και το μοναδικό που κατοικείται, από 250 κατοίκους.

Μπαίνοντας κανείς σε ένα μικρό καΐκι στην παραλία του χωριού Γλυφάδα, σε 5 λεπτά φτάνει στα καταπράσινα Τριζόνια. Μέσα σε 2 μόνο τετραγωνικά χιλιόμετρα γης χωράνε ελιές, αμπέλια, πεύκα, σκίνα και φραγκοσυκιές. Στο νησί δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα ούτε μοτοσικλέτες, είναι ένας ιδανικός τόπος ξεκούρασης και ηρεμίας. Η πρόσβαση στις πολύ ωραίες παραλίες γίνονται με ξεκούραστη πεζοπορία, ή με βάρκα.

Πολλοί οι κάτοχοι σκαφών και ιστιοπλοϊκών που το επισκέπτονται, αφού το βαθύ λιμάνι του μπορεί να χωρέσει πολλά και μεγάλα πλοία.

Τα Τριζόνια είναι ένα μέρος που ελκύει περισσότερο νεαρά ζευγάρια, οικογένειες και «ερημίτες» που ενδιαφέρονται για ξεκούραση, ένα μέρος που περνάει κανείς τη μέρα του κάνοντας αναζωογονητικούς περίπατους, πίνοντας ουζάκι στα μικρά ταβερνάκια στο λιμάνι και ψαρεύοντας.

Σε αντίθεση με άλλα τα νησιά δεν προσφέρονται για επίσκεψη μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά αποτελούν εξίσου ισχυρό πόλο έλξης τόσο το φθινόπωρο όσο και την άνοιξη, καθώς προσφέρουν ηρεμία και μπορούν να λειτουργήσουν σαν βάση για εξορμήσεις στην Ναύπακτο, στο Γαλαξίδι ή στους Δελφούς.

Στα Τριζόνια υπάρχουν πολλές παραδοσιακές ταβέρνες, εστιατόρια και καφέ για να απολαύσει κανείς τοπικές σπεσιαλιτέ μαζί με το μαγευτικό τοπίο που απλώνεται μπροστά του.

Βασική έννοια του επισκέπτη για να απολαύσει αυτόν το μικρό παράδεισο, είναι να φροντίσει έγκαιρα να κλείσει δωμάτιο σε ένα από τα καταλύματα του νησιού. Εναλλακτικά μπορεί κάποιος να μείνει σε ένα από τα απέναντι παραθαλάσσια και επίσης πολύ γραφικά χωριά, τη Γλύφα, τα Χάνια ή τη Σπηλιά.

.

ΤΡΟΙΖΟΝΙΑ 2011

21/12/2011

ΤΑ ΤΡΟΙΖΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ, ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ.
ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΗΡΕΜΟ ΛΙΜΑΝΙ, ΠΡΙΝ ΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ.